logopng logopng flagen flagro flages
ORBIMPLANT
Nou implant ocular cu biocompatibilitate si viteza de proliferare ridicate.
2014-2016

«Proiecte«

Coordonator

Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila" Romania

Partners

Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Metale Neferoase - IMNR Romania

Universitatea Politehnica Bucuresti Romania

Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simionescu" Romania

Sitex 45 Romania

Proiect

Scopul proiectului este reprezentat de realizarea unui nou implant ocular nanocompozit bazat pe hidroxiapatita si poliuretan, cunoscut fiind faptul ca implantele oculare actuale sunt realizate din hidroxiapatita coralina (naturala) iar poliuretanul a fost propus spre utilizare ca si cornee artificiala la iepuri. Proiectul isi propune realizarea unei matrici compozite cu o viteza de proliferare vasculara mare in interiorul implantului, permitand astfel scurtarea timpului de asteptare pana la protezarea finala dar si prezervarea integritatii functionale a orbitei si pleoapelor.
Studiul isi propune realizarea unor studii comparative pe animale intre implante deja disponibile pe piata medicala si implantul nanocompozit de hidroxiapatita si poliuretan fiind luate in considerare aspectele impuse de Comisia de Etica. Dezvoltarea noului implant oculat nanocompozit reprezinta baza fabricarii pe scara larga a unei proteze oculare care sa inlocuiasca continutul sacului sclera in momentul eviscerarii globului ocular datorate diverselor afectiuni oftalmologice.
Se vor realiza studii privind influenta materialelor nanocompozite obtinute asupra tesuturilor inconjuratoare, biocompatibilitateaacestora si viteza de proliferare a tesuturilor in interiorul implantului. Materialul nanocompozit de hidroxiapatita si poliuretan va fi sintetizat prin metoda hidrotermala intr-o singura etapa, la temperatura scazuta (100 grade, dar presiune crescuta > 200atm). Din stadiul cercetarii actuale reiese ca nu s-au mai folosit materiale hibride nanocompozite pentru implane oculare pana in prezent. Impactul structural dar si macroscopic va fi evaluat prin cercetari imagistice (CT) si prin reconstructie CAD-CAM se vor pune bazele realizarii de implante inalt personalizate.


Nr contract: 114/1.07.2014

«Proiecte«

innovation award elena links Horizon Europe